Nyhetsbrev nr. 5 - 2009
Lønn og arbeid på "røde" dager
Vi har en egen lov om 1. og 17. mai som høytidsdager (lov av 26. april 1947 nr 1) med tilhørende forskrifter. Loven bestemmer at arbeidsgiveren skal betale full lønn for 1. og for 17. mai som ikke faller på en søndag eller annen helligdag. I år faller l7. mai på en søndag, slik at loven ikke får anvendelse på l7. mai i år - i år gjelder den bare for 1. mai skiver HSH i en artikkel vi gjengir her.
Lønn og arbeid på "røde" dager
Vi har en egen lov om 1. og 17. mai som høytidsdager (lov av 26. april 1947 nr 1) med tilhørende forskrifter. Loven bestemmer at arbeidsgiveren skal betale full lønn for 1. og for 17. mai som ikke faller på en søndag eller annen helligdag. I år faller l7. mai på en søndag, slik at loven ikke får anvendelse på l7. mai i år - i år gjelder den bare for 1. mai skiver HSH i en artikkel vi gjengir her.
Arbeidstaker har bare krav på lønn for 1. mai dersom han/hun arbeider eller skulle ha arbeidet denne dagen. Dersom arbeidstakeren er på ferie, skal han/hun også ha lønn denne dagen. I tillegg kan han kreve at ferien forlenges med én dag dersom 1. mai faller i ferien. Det er en forutsetning for å få lønn denne dagen at han/hun har vært ansatt i sammenheng de siste 30 dager forut (eller at ansettelsesforholdet varer over 30 dager).
For arbeidstakere som har fast månedslønn, ligger altså betalingen for 1. og 17. mai innbakt i lønnen. Arbeidstakeren skal da ikke ha trekk i lønnen fordi virksomheten holder stengt.
For arbeidstakere som ikke har fast lønn, blir spørsmålet om de etter arbeidsplanen skulle arbeidet den aktuelle dagen. Den som arbeider fast hver fredag, skal således ha betalt også for fredag 1. mai. Det samme gjelder for den som arbeider fast hver søndag som da også skal ha betaling for søndag l7. mai selv om virksomheten er stengt.
For arbeidstakere hvor 1. og 17. mai er vanlige arbeidsdager (arbeidstakere som jobber turnus og lignende), skal det i tillegg til vanlig lønn betales UB-tillegg (Landsoverenskomsten med bransjeavtaler) eller helge- og høytidstillegg (HUK-området). For virksomheter som ikke er bundet av tariffavtaler, skal arbeidstakere som må arbeide disse dagene ha et tillegg på minst 50%.
Overtidsarbeid på 1. og 17. mai skal ifølge Landsoverenskomsten og enkelte andre overenskomster betales med 100 prosent overtid, eventuelt 133 1/3% (HUK-helse- og sosiale tjenester m.v., spesialisthelsetjenesten og barnehager.)
Andre "røde dager" mai og juni.
Kristi himmelfartsdag og 2. pinsedag er også fridager for de fleste ansatte. Her gjelder samme prinsipper som for l. og 17. mai. Hvilke dager som er helligdager følger av lov om helligdager og helligdagsfred (lov av 24. februar 1995 nr. 12). Ansatte som etter arbeidsplanen skulle ha arbeidet disse dagene, skal ha vanlig lønn selv om de har fri. For ansatte som likevel må arbeide, har tariffavtalene egne bestemmelser om helge- og høytidstillegg avslutter HSH.
Utsatt selvangivelsesfrist for visse selskaper
Det er gitt utsatt selvangivelsesfrist til 15. juni også for visse selskap som eier aksjer i selskap som er pliktig til å levere RF-1098 (formuesverdsettelse av utleid næringseiendom).
Direktoratet har besluttet at også ikke-børsnotert aksjeselskap/ allmennaksjeselskap som eier aksjer i selskap som er pliktig til å levere RF-1098 for inntektsåret 2008 får utsatt selvangivelsesfrist til 15. juni 2009. Utsettelsen gis for at disse selskaper skal få praktisk mulighet til å innarbeide korrekte verdier på sine aksjer i underliggende selskap som eier næringseiendom.
Viktige datoer:
- Betalingsfrist for arbeidsgiveravgift og skattetrekk 2. termin 2009 er 15. mai.
- 31. mai er selvangivelsesfrist for næringsdrivende og selskaper som leverer selvangivelse med vedlegg elektronisk.
Siste nytt Falkenberg Regnskapsbyrå AS
-
Påskeferie
—Apr 6, 2011 Påskeferie Les mer -
Nyhetsbrev nr. 7 - 2009
—Sep 21, 2009Utvidelse av fedrekvoten Ved uttak av foreldrepenger fra NAV er en del av stønadsperioden forbeholdt far, denne fedrekvoten økes fra 6 til 10
Les meruker. Lovendringen trer i kraft 1. juli 2009 og vil gjelde for tilfeller der fødsel eller omsorgsovertakelse skjer 1. juli 2009 eller senere.Utvidelse av fedrekvoten Ved uttak av foreldrepenger fra NAV er en del av stønadsperioden forbeholdt far, denne fedrekvoten økes fra 6 til 10 uker.
Lovendringen trer i kraft 1. juli 2009 og vil gjelde for tilfeller der fødsel eller omsorgsovertakelse skjer 1. juli 2009 eller senere. -
Nyhetsbrev nr. 6 - 2009
—Jun 8, 2009
Les merDet gis utsatt selvangivelsesfrist til 15. juni for aksjeselskaper
Som følge av status med selvangivelses-innleveringen har NARF anmodet Skattedirektoratet om å gi aksjeselskapene mer tid til selvangivelsesinnleveringen. Foruten at en del regnskapsbyråer står foran en utfordrende innspurt med selvangivelses-produksjonen, får vi tilbakemeldinger om at mange revisorer sliter ekstra i år. Dette skyldes ikke minst de nye og sent vedtatte reglene for formuesverdsettelse av utleide næringseiendommer. De problemer disse reglene har medført har smittet over på øvrig produksjon av selvangivelser for aksjeselskapene. -
Nyhetsbrev nr. 5 - 2009
—May 5, 2009
Les merLønn og arbeid på "røde" dager
Vi har en egen lov om 1. og 17. mai som høytidsdager (lov av 26. april 1947 nr 1) med tilhørende forskrifter. Loven bestemmer at arbeidsgiveren skal betale full lønn for 1. og for 17. mai som ikke faller på en søndag eller annen helligdag. I år faller l7. mai på en søndag, slik at loven ikke får anvendelse på l7. mai i år - i år gjelder den bare for 1. mai skiver HSH i en artikkel vi gjengir her. -
Nyhetsbrev nr. 4 - 2009
—Apr 16, 2009Inkasso
I forbindelse med finanskrisen og viktigheten av å få kundefordringene inn til rett tid oppsummerer vi noen forhold rundt inkasso som kan være av betydning. Det gjelder særlige regler for inndriving av pengekrav. Reglene finnes i inkassoloven og i inkassoforskriften.Betalingsoppfordring
Les mer
Når et krav er mottatt til inkasso, skal inkassobyrået sende en betalingsoppfordring før kravet blir sendt til rettslig inndriving (forliksrådet). -
Nyhetsbrev nr. 3 - 2009
—Feb 25, 2009Forskriftsbestemmelser til ny metode for formuesverdsettelse av utleid næringseiendom
I forbindelse med statsbudsjettet for 2009 er det vedtatt en ny verdsettelsesmetode for utleid næringseiendom. Den nye verdsettelsesmetoden skal gi bedre sammenheng mellom ligningsverdier og markedsverdier for utleid næringseiendom enn i dag.
Les mer -
Nyhetsbrev nr. 2 - 2009
—Jan 27, 2009Finanskrise - ulike ekstraordinære tiltak:
Endring skattelovgivning
Les mer
Finansdepartementet foreslår å innføre en midlertidig adgang for aksjeselskaper
mv. til å tilbakeføre underskudd for inntektsårene 2008 og 2009 til fradrag i
inntekten for det foregående og nest foregående året. -
Nyhetsbrev nr. 1 - 2009
—Dec 18, 2008
Les merForberedelse årsoppgjør
Vi gjengir noe av dokumentasjonen som bør fremskaffes i forbindelse med årsavslutning og årsoppgjøret: -
Nyhetsbrev nr. 10 - 2008
—Nov 25, 2008Finanskrisen - hva bør næringsdrivende være opptatt av
Den finansielle krisen som først slo deler av amerikanske virksomheter og boligeiere over ende har nådd Europa og Norge. For små- og mellom store virksomheter ønsker vi å komme med noen enkle, men etter vårt syn, viktige grep som kan redusere mulige skadevirkninger.
-
Nyhetsbrev nr. 9 - 2008
—Oct 30, 2008Noe fra regjeringens forslag til skatte- og avgiftsopplegg for 2009
Skatt på formue
• Bunnfradraget i formuesskatten økes fra 350 000 til 470 000 kroner. For ektepar betyr det et samlet bunnfradrag på 940 000 kroner.
• 80-prosentregelen fjernes.
• Ligningsverdiene av næringseiendom økes fra anslagsvis 25 prosent av markedsverdi til 40 prosent av markedsverdi i gjennomsnitt. Formuesverdien av slik eiendom vil bli beregnet til 40 prosent av nåverdien av utleieinntektene. Samtidig reduseres maksimalgrensen i sikkerhetsventilen slik at ingen eiendommer skal ha en høyere ligningsverdi enn 60 prosent av markedsverdien.
Ligningsverdiene av bolig og fritidseiendom økes med 10 prosent